woensdag 12 december 2012

GGZ richtlijnen

Zoals we al eerder schreven in 'Waar vind je ook al weer richtlijnen?' is het goed om je literatuuronderzoek te beginnen met het zoeken naar een richtlijn over je onderwerp.
Er zijn veel verschillende sites met gezondheidszorg-richtlijnen, zoals www.artsennet, www.cbo.nl , www.guideline.gov , www.wip.nl en www.oncoline.nl  .

Als aanvulling op deze sites is er nu ook een overzicht van GGZ richtlijnen: www.ggzrichtlijnen.nl


GGZ-richtlijnen biedt toegang tot de multidisciplinaire evidence based richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met psychische stoornissen.
De website verschijnt onder de verantwoordelijkheid van de Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling in de GGZ en het Trimbos-instituut.

De volgende richtlijnen zijn op dit moment beschikbaar:
ADHD
Alcohol
Angststoornissen
Depressie
Dubbele diagnose
Eetstoornissen
Familiaal Huiselijk Geweld
Interventies na rampen
Persoonlijkheidsstoornissen
Schizofrenie
Suïcidaal gedrag
SOLK en Somatoforme stoornissen

En er zijn verschillende richtlijnen in ontwikkeling, zoals bijv. Richtlijn Stemmingsproblemen in de Jeugdzorg of Richtlijn Leefstijl in de GGz. Daarnaast worden er steeds richtlijnen herzien. Een actueel overzicht vind je op www.ggzrichtlijnen.nl .

(Afbeelding: www.seniornet.org)

vrijdag 7 december 2012

Wanneer ben je klaar met zoeken?

Een vraag die ik laatst bij de informatiedesk kreeg was: wanneer ben je klaar met zoeken?

Een logisch antwoord lijkt: Als je een antwoord op je vraag hebt.
Maar er zijn meer kanten aan dit verhaal:

- Hoeveel artikelen moet je vinden?
- Hoeveel tijd heb je beschikbaar?
- Welke databanken zijn beschikbaar voor jou om in te zoeken.
- Kun je met de gevonden artikelen een antwoord geven op de vraag?
- En wat is je vraag eigenlijk?

Het beantwoorden van vragen met een PICO ligt net iets lastiger omdat je hier op zoek gaat naar de best beschikbare evidentie. Dus wanneer ben je nou compleet in het zoeken? Wanneer heb je goed gezocht?

Vooropgesteld: dat weet je nooit. Er zijn verschillende factoren die maken dat je niet compleet kúnt zijn:

- Zo bestaat er nog steeds geen verzamelbak waar álle informatie in zit. Zelfs het Internet is niet compleet.

- Je moet het doen met de databanken die voor jou beschikbaar zijn. Je doorzoekt meerdere databanken om zo compleet mogelijk te zijn. Xplora biedt een paar databanken aan, maar er zijn ook databanken waarop Xplora geen abonnement heeft. Jammer, die mis je dus al.

- De gevonden artikelen in databanken kunnen in een taal geschreven zijn die je niet machtig bent. Chinees, Portugees, Frans, Spaans, Kroatisch... Deze artikelen bevatten misschien hele zinvolle gegevens. Maar, je niet mag volstaan met een leesbare samenvatting en dus vallen deze artikelen af.

- Je betrekt zoveel mogelijk goede zoekwoorden in je zoekactie die jouw probleem omschrijven. Maar woorden veranderen in de loop der tijd. En dan heb je ook nog de verschillen in schrijfwijze.
Databanken werken vaak met eigen woorden als probleemomschrijving (trefwoorden). Het uitvoeren van een zoekactie met trefwoorden verloopt hierdoor sneller. Maar het is niet altijd makkelijk om die trefwoorden te vinden. Zit je er naast: mis je weer artikelen.

- En dan haak ik gelijk hierop in met het punt dat ook in databanken fouten zitten met het toekennen van trefwoorden. Ook dit is mensenwerk.

- En als laatste punt nog even de financiën. Artikelen zijn niet altijd gratis full-text te lezen. Xplora kan heel veel artikelen aanvragen bij andere bibliotheken, maar daar hangt een prijskaartje aan, variërend van 5 tot 11 euro. En dan nog komt het voor dat het niet lukt een full-text te pakken te krijgen. Deze artikelen mis je dus ook al.

Kort door de bocht kun je zeggen: als je met verschillende zoekacties in verschillende databanken telkens dezelfde artikelen vindt, mag je er vanuit gaan dat je klaar bent met zoeken.
In je werkstuk doe je daarna verslag van je zoekacties en geef je eerlijk aan waarom bepaalde artikelen buiten beschouwing zijn gebleven. Zo kunnen je vakgenoten je altijd controleren.

dinsdag 13 november 2012

Nieuw gezicht voor TRIP database



De TRIP database (Turning Research Into Practice) is een gratis website waar je vooral gelijktijdig kunt zoeken naar Engelstalige richtlijnen. De richtlijnen komen uit Engelssprekende landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Canada en Groot-Britannië, maar ook vertaald in het Engels uit landen als Zuid-Afrika, Singapore en Finland.

De database heeft niet alleen nieuw gezicht, maar is ook uitgebreid met een handige nieuwe zoekfunctie: PICO search. Klik naast de grote Search-knop op PICO search en je kan direct je PICO-termen invoeren!




Aan het resultaatscherm is ook een nieuwe functie toegevoegd. Behalve de bekende verfijningsmogelijkheden aan de rechterkant (Evidence Based Synopses, Systematic Reviews, Guidelines, etc) kun je nu direct boven je zoekresultaten ook zien wat je zoektermen opleveren aan onder andere afbeeldingen, filmpjes, patiëntinformatie en resultaten op andere medische sites.


woensdag 10 oktober 2012

Social media in de zorg



Als student gebruik je social media vooral om je sociale contacten te onderhouden. Maar je kunt Facebook, Twitter, LinkedIn en dergelijke ook inzetten om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Hoe? Nou zo:

- volg verpleegkundigen op Twitter: bijvoorbeeld de Top 100 van twitterende verpleegkundigen 

- volg blogs over onderwerpen waar jij in geïnteresseerd bent: bijvoorbeeld bloggende verpleegkundigen of professionals uit de gezondheidszorg

- meld je aan bij Facebook-groups van onder andere beroepsverenigingen: bijvoorbeeld VenVN en Nursing. En vergeet Xplora niet!

Er zit echter ook een keerzijde aan het gebruik van sociale media. Wat doe je met vriendschapsverzoeken van patiënten, welke details over patiënten deel je via Twitter en zet je foto's van je stage-omgeving op Facebook? Voor dit soort vragen heeft de beroepsvereniging van en voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) een handreiking opgesteld: "Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier?".

woensdag 26 september 2012

Informatievaardigheid en vieze ziekenhuizen

De afgelopen weken hebben Xplora-medewerkers weer trainingen informatievaardigheid verzorgt aan eerste en tweedejaars studenten HBOV in Breda en Den Bosch. Aan de hand van de case 'infectiepreventie in ziekenhuizen' zochten we m.b.v. Google (geavanceerd) naar betrouwbare websites en richtlijnen, bekeken we wat hierover in de catalogus van Xplora te vinden is en zochten we in de nieuwe Xplora-zoekmachine Kaluga of er ook artikelen te vinden waren over het voorkomen van infecties in ziekenhuizen. En ons onderwerp bleek zeer actueel...


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.



Op 21 september toonde het programma ZEMBLA aan dat Nederlandse ziekenhuizen zich lang niet altijd aan de hygiëneregels houden. Verslaggever Ton van der Ham maakte met een verborgen camera opnamen in een aantal ziekenhuizen. Dat deed hij drie jaar geleden ook al, toen als schoonmaker. Dat resulteerde in de uitzending ‘Vieze Ziekenhuizen’. Voor Vieze ziekenhuizen deel 2 ging Ton opnieuw undercover en bood zich gedurende vier weken aan als vrijwilliger patiëntenvervoer in het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini-Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Hij bracht patiënten naar de operatiekamer en was ook gastheer op een verpleegafdeling.

woensdag 5 september 2012

Snel informatie opzoeken met apps

Een smartphone of tablet kun je natuurlijk heel goed gebruiken voor je werk of opleiding. Vakblad Nursing inventariseerde onlangs welke voor- en nadelen het gebruik van smartphones op de werkvloer heeft. Er worden namelijk steeds meer apps ontwikkeld die je in staat stellen om snel informatie op te zoeken. Hierbij een aantal (gratis) apps die vast van pas (gaan) komen:



Blausen Human Altas HD Lite
Medische atlas met onder andere 3D-animaties van astma, een bevalling, diabetes, reumatoïde artritis (hand) en beroerte, verklarende woordenlijsten en gedetailleerde foto's. Deze gratis versie toont een deel van de atlas. Vanuit de app kun je de resterende delen in het Nederlands (of een andere taal) kopen. Voor Iphone

Zakwoordenboek der Geneeskunde
Het ‘rode boekje’ met ruim 40.000 medische termen en afkortingen staat ook op de Avans-boekenlijst. Per term vind je uitgebreide uitleg en links naar verwante termen. Internet is niet nodig, je kunt offline zoeken. Voor iphone en Android.

InfectionGuide
Informatie over ziekteverwekkers en infectieziekten. Zoek bijvoorbeeld een bacterie op en lees over het bijbehorende ziektebeeld, de besmettingsweg, isolatiemaatregelen en behandeling. De informatie is ondermeer gebaseerd op de richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie en informatie van de RIVM. Voor Iphone.

Medisch woordenboek
Uitleg van zo’n 12.000 medische termen, geschikt voor zowel professionals als patiënten. Werkt ook zonder internet. Voor Android

FK (College voor zorgverzekeringen)
De geneesmiddelteksten uit het Farmacotherapeutisch Kompas zijn nu gratis beschikbaar als applicatie en offline te gebruiken (handig voor huisartsen en in ziekenhuizen). Deze applicatie wordt 3-maandelijks geactualiseerd.

Nursing Calculator app
Met de Nursing Calculator (ontwikkeld door het tijdschrift Nursing) kunnen verpleegkundigen eenvoudig berekeningen uitvoeren, bijvoorbeeld voor oplossingen en verdunningen, infuusstanden, bmi en de inhoud van zuurstofcilinders. Met het metrieke stelsel reken je snel verschillende eenheden om. De Nursing Calculator is gebaseerd op het Spiekboekje Rekenen voor Verpleegkundigen (ook aanwezig in de Xplora-collectie). Voor Iphone.

(foto: www.techcrunch.com)

dinsdag 28 augustus 2012

Online cursus 'Zoeken naar medische informatie'














Mocht je onze Xplora-training Informatievaardigheid voor AGZ-studenten gemist hebben of wil je je kennis weer eens opfrissen, dan zou je eens een online cursus kunnen proberen...

Op verzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) schreven informatiespecialisten van een aantal grote ziekenhuizen de online cursus "Zoeken naar medische informatie". Bedoeld voor artsen, verpleegkundigen, paramedici en studenten.

De serie behandelt kort maar krachtig het zoeken naar medische informatie. Er wordt aandacht besteed aan het zoeken van overzichtsinformatie (in handboeken, richtlijnen, Cochrane en de Trip database). Daarnaast komt het zoeken naar primaire onderzoeksresultaten in zowel PubMed als Google (scholar) aan de orde. Tot slot zijn er nog hoofdstukken over het zoeken van audiovisueel materiaal en over mobiel zoeken.

(foto: www.zorgvisie.nl)

woensdag 13 juni 2012

PubMed weer veranderd

Als je zoekt naar medische literatuur in PubMed zul je merken dat het scherm waarop de resultaten van je zoekactie getoond worden er anders uit ziet dan je gewend bent.


















* Je kunt je resultaten filteren met de opties aan de linkerkant van het scherm. Als je overzichtsartikelen zoekt kun je het filter 'systematic reviews' gebruiken.

* Full text geeft artikelen die gratis ergens op internet te raadplegen zijn. N.B. filter niet te snel op gratis full text. Je mist dan de artikelen die je als Avans-student kunt vinden in betaalde Xplora-databanken zoals Science Direct of Wiley.

Ook het scherm om geavanceerd te zoeken is enigszins aangepast. Door te klikken op de #zoekresultaten kun je met AND en OR je zoekacties combineren.

Probeer het maar eens uit.

En als je vragen hebt kun je die naar ons mailen (xplora@avans.nl) of je kunt even langs komen bij de informatiebalie. We helpen je graag!

donderdag 31 mei 2012

Nieuwe Xplora zoekmachine Kaluga

Kaluga, de nieuwe alles-in-een zoekmachine van Xplora is gelanceerd. Met deze zoekmachine kun je zoeken in verschillende databanken en de catalogus tegelijk. Voor verpleegkunde en fysiotherapie studenten betekent dit dat je met één zoekopdracht in Kaluga o.a. catalogus, CINAHL, Cochrane, BSL Vakbibliotheek en in de toekomst ook PubMed kunt doorzoeken. Vind snel relevante artikelen, e-books, onderzoeksverslagen en nog veel meer uit het universum van Xplora.

maandag 7 mei 2012

Zoekinstructie voor voltijd HBO-v'ers in blok 4 gestart

Voltijd HBO-v studenten in Breda en Den Bosch hebben deze week weer zoekvaardigheden op het programma staan. Vanuit Xplora wordt het EBP onderwijs ondersteund met een dubbel lesuur zoeken naar richtlijnen en in m.n. Engelstalige databanken als CINAHL, Pubmed en Cochrane.

Studenten die na deze instructie nog met vragen rondlopen, wordt aangeraden contact te zoeken met de Xplora medewerkers bij de informatiebalies van Xplora Breda en Den Bosch. Finetuning van de zoekvaardigheden wordt dan op een één-op-één basis gegeven.

donderdag 12 april 2012

Spiekboekje rekenen voor verpleegkundigen


Veel verpleegkundigen hebben dagelijks te maken met rekenen. Zoals bij het maken van oplossingen of verdunningen, of bij het controleren van de dosis van een geneesmiddel.
Er zijn nuttige boeken over geschreven zoals Zorgvuldig rekenen van Pearl Shihab, verplichte literatuur voor studenten HBO-V.

Maar omdat je zo'n boek er niet zo gemakkelijk bijpakt op de werkplek, is er een heel klein boekje geschreven waarin de belangrijkste rekenregels en formules worden opgesomd : het 'Spiekboekje rekenen voor verpleegkundigen'. Het past in je uniform of broekzak en blijkt heel populair, want het staat in de top 5 boekenlijst van uitgever Elsevier gezondheidszorg.

Probleempje: je moet er direct 10 van bestellen (voor 24,95).
Wat zou het handig zijn voor studenten HBOV als ze zo'n boekje via de opleiding konden aanschaffen...

woensdag 28 maart 2012

Competenties EBP en informatievaardigheid van verpleegkundigen uit Singapore valt te verbeteren

Mokhtar, I.A., Majid, S., Foo, S., Zhang, X., Theng, Y.L., Chang, Y.K., Luyt, B.(2012). Evidence-based practice and related information literacy skills of nurses in Singapore : an exploratory study. Health Informatics Journal, 18(1), 12-25

Volgens dit kwantitatief onderzoek, uitgevoerd onder meer dan 300 verpleegkundigen in een groot overheidsziekenhuis in Singapore, valt er nog het e.e.a. te verbeteren aan het evidence-based handelen en de informatievaardigheid competenties.


powered by Fotopedia

Het resultaat van het onderzoek suggereert dat de verpleegkundigen gedrukte en persoonlijke informatiebronnen verkiezen boven elektronische informatie bronnen. De verpleegkundigen zochten niet proactief naar onderzoeken of evidence-based informatie. En eigenlijk verwachtten ze dat deze informatie hen werd aangereikt. De verpleegkundigen erkennen dat ze niet de vaardigheid hebben om onderzoeksinformatie te evalueren of effectief konden zoeken in elektronische bronnen naar evidence-based verpleegkundige literatuur. En een laatste uitkomst was nog dat meer dan 80% van de verpleegkundigen geen enkele training of opleiding had gehad in EBP.

Via deze link kan je het volledige artikel lezen (full-text beschikbaar via het netwerk van Avans): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22447874

Het lijkt mij logisch dat als 80% van de mensen niet getraind is, je niet kan verwachten dat de uitkomst van dit onderzoek anders zou zijn. EBP en informatievaardigheid vergt nl. oefening en tijd. Bij Avans krijgen de HBO-v studenten vanaf het eerste lesjaar onderwijs wat doorregen is van EBP. Informatievaardigheid is een kerncompetentie van de Avans student. Zowel tijdens de lessen als tijdens zoekinstructies (i.s.m. met Xplora) wordt hier aandacht aanbesteed.

Ik ben wel eens benieuwd hoe de resultaten van dit onderzoek zijn over een paar jaar, als er steeds meer EBP opgeleide studenten zich op de arbeidsmarkt bevinden. Hebben we ze goed genoeg opgeleid?

woensdag 21 maart 2012

Citeren van een internetbron volgens APA











Hoe citeer je een internetbron in je literatuurverslag?

Op de site van Hogeschool Arnhem-Nijmegen staat een handig overzicht voor het citeren en parafraseren van bronnen volgens de APA, waarin je kunt lezen dat je dat bijvoorbeeld zo doet:

voorbeeld 1:
Volgens het Centrum voor ethiek en gezondheid is drang "een zodanige
beïnvloeding van de persoon dat hij minder keuze heeft" (Dwang en drang
in de zorg, z.d.).

Voorbeeld 2:
"Schiphol is de laatste tijd steeds vaker voorpaginanieuws" (Van der
Meijden, 1998), en dat blijkt ook uit...


In de literatuurlijst staat dan :

Centrum voor Ethiek en Gezondheid. (z.d.). Drang en dwang in de
zorg. Geraadpleegd op 27 augustus 2010, van
http://www.ceg.nl/cgi-bin/ondw.pl?id=49

Of:

Meijden, B. van der. (1998). Schiphol als thema voor een
geschiedenis-, internet- en/of profielwerkstuk. Geraadpleegd op 7 juli
2005, van http://www.histopia.nl/schiphol.htm

dinsdag 20 maart 2012

Nursing Journals Ovid Kluwer

Xplora heeft 85000 extra fulltext artikelen beschikbaar in CINAHL met de aankoop van 42 verpleegkundige tijdschriften

Op het onderstaande plaatje zie je welke tijdschriften nieuw aangekocht zijn.


Sinds januari van 2012 heeft Xplora full-text toegang tot 42 engelstalige, verpleegkundige tijdschriften. Een zoekactie in CINAHL en/of PubMed eindigt hierdoor vaker met een full-text artikel. Maar liefst 85000 artikelen die in CINAHL zijn opgenomen zijn afkomstig van deze titels. In Pubmed zijn met deze aankoop maar liefst 73000 artikelen extra beschikbaar gekomen voor de Avans studenten.

Herkenbaarheid van deze artikelen?
In CINAHL wordt een "Xplora-Try Me" icoontje getoond wanneer een artikel binnen het abonnement valt.
In Pubmed zoek je naar het logo van de uitgeverij WoltersKluwer health. Klik je op het logo dan merk je vanzelf of het artikel opgenomen is in de nieuwste aankoop. Een voorwaarde is wel dat je ingelogd bent in het netwerk van Avans.

Direct zoeken naar deze artikelen is ook mogelijk via de website van Wolters Kluwer Health, kijk hiervoor op de Xplora site http://lic.avans.nl/index.php/nl/xplora/databanken-en-links/gezondheidszorg.

donderdag 15 maart 2012

Google gaat meer antwoorden op vragen geven i.p.v alleen verwijzingen

Zojuist heb ik een artikel gelezen op nu.nl, geschreven naar aanleiding van een artikel in The Wall Street Journal: hand full of nothing
In de komende maanden wordt er een grote wijziging doorgevoerd in de de zoekmachine Google. Het is de bedoeling dat er naast gevonden URL's meer antwoorden en feiten gegeven wordt op de vragen die gebruikers stellen.
Het voordeel is dat gebruikers niet zelf meer door de gevonden webpagina's hoeven te struinen op zoek naar het antwoord.

Maar wat is er mis met het 'zelf doen'?

Studenten op het HBO gebruiken ook Google in hun onderwijsopdrachten. Wat zouden zij doen? Antwoorden overschrijven, of zelf op zoek naar de waarheid?
Wat zou jij doen?

(Afbeelding: Bruno Franco, http://www.flickr.com/photos/myphotosonflickr/)

maandag 12 maart 2012

Interactieve handleiding over Informatievaardigheden


Gezien op het web: Een fraai vormgegeven en degelijke online tutorial over informatievaardigheden met als doelgroep promovendi en wetenschappelijke staf.

Voor de HBO-v en fysio student is unit 1 interessant. In de Xplora-instructies die jullie in het eerste leerjaar krijgen, komen de meeste onderwerpen uit deze unit ook aan de orde.
De andere units zullen meer van toepassing zijn op de Avans docenten die wetenschappelijk literatuuronderzoek doen

In het kort de inhoud van unit 1:

1. Informatieprobleem onderkennen (er is iets wat ik wil weten en nu nog niet weet)
2. Informatieprobleem definieren (wat wil ik precies weten) in hoofdvraag en eventuele deelvragen
3. Verwijzende bronnen selecteren (waar zou ik de gevraagde informatie kunnen vinden - boeken, catalogus, internet etc) en prioriteren (in welke volgorde ga ik deze verwijzende bronnen raadplegen met het oog op beschikbare tijd, taal, doelgroep etc)
4. Zoektermen definieren (om verwijzende bronnen te doorzoeken - met behulp van mindmap, thesaurus, register, woordenboek, associatieve browser als AquaBrowser etc)
5. Zoeken (eenvoudig, samengesteld, geavanceerd, booleaans, agents, etc.)
6. Informerende bronnen selecteren (op basis van abstract, achterflap, beschrijving, trefwoorden, url etc)
7. Informatie binnen bron lokaliseren (aan de hand van index, menu, sitemap etc)
8. Informatie evalueren en eventueel valideren (op basis van criteria als betrouwbaarheid, actualiteit, relevantie maar ook op basis van voorkennis en gezond verstand!)
9. Terugkeren naar zoekvraag en deze indien nodig bijstellen
10. Informatie verwerken (citeren, copyright, bronvermelding etc)
11. Informatie presenteren (schrijven en publiceren, spreken voor een groep, etc.)


http://www.informationliteracy.ie/
(Foto van http://www.flickr.com/photos/danahlongley/4472897115)

woensdag 15 februari 2012

Verbatim zoeken in Google

De zoekopdrachten die je in Google intypt worden vaak (zonder dat je het weet) verbeterd door Google zelf. Het gaat dan om:

•Voorstellen van spellingcorrecties en alternatieve spelling.
•Personaliseren van de zoekopdracht (door informatie te gebruiken zoals sites die je eerder hebt bezocht).
•Synoniemen van de zoekopdracht meenemen om gerelateerde zoekresultaten te vinden.
•Zoeken naar resultaten die overeenkomen met vergelijkbare termen als die in de zoekopdracht.
•Zoeken naar woorden met dezelfde stam, zoals 'rennen' als je zoekt naar [ ren ]

Om gebruikers toch de mogelijkheid te geven om bovenstaande 'verbeteringen' uit te zetten en op een specifieke term te zoeken, heeft Google een nieuwe zoekmogelijkheid toegevoegd: verbatim zoeken. Verbatim zoeken houdt in dat de zoekmachine de woorden van de gebruiker letterlijk neemt.

Om verbatim te zoeken gebruik je de optie 'woord voor woord zoeken' na een zoekopdracht:
1.Klik op Meer opties aan de linkerkant van de pagina met zoekresultaten.
2.Klik op Woord voor woord zoeken.

Probeer het maar eens uit met het woord ziekenhuishygiëne!

Zie ook het bericht Google heeft zoekopties geschrapt

dinsdag 7 februari 2012

woensdag 1 februari 2012

Lees het tijdschrift voor EBP


EBP kan soms lastig zijn, maar gelukkig is er het tijdschrift voor Evidence Based Practice!
Het tijdschrift verschijnt 5 keer per jaar en elk nummer heeft een speciaal thema en bevat casussen, klinische lessen en voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek dat in de praktijk is toegepast.






Het laatst verschenen nummer (nr. 5, 2011) heeft als thema 'kwetsbare patiënten'.
* Het bevat een klinische les Integrale zorg voor fragiele ouderen.
* Als case studie een Nederlandse toets voor EBM-kennis en -vaardigheden.
* Verschillende (besprekingen van) wetenschappelijke artikelen over o.a. gebruik van onderzoek door verpleegkundigen, valpreventie, screening op depressie en het opsporen en behandelen van urine-incontinentie.
* Tot slot een pleidooi om meer evidence-based instrumenten voor ouderenzorg te ontwikkelen.

Het tijdschrift staat ter inzage in Xplora Breda en Den Bosch, maar is ook online te raadplegen via databank BSL Vakbibliotheek (via de Xplora-tab op BB).

dinsdag 31 januari 2012

Pubmed geavanceerd zoekscherm is (weer) aangepast

pubmed_advanced_jan2012 by fwmrenkens
pubmed_advanced_jan2012, a photo by fwmrenkens on Flickr.

De mensen achter Pubmed.gov blijven schaven aan de interface. En dit alles om het zoeken voor ons makkelijker maken. Of de nieuwste wijziging ook het beoogde effect heeft horen wij graag van jullie in een aankomende instructie of bij de informatiebalie van Xplora.
Op de screendump hebben wij in het kort aangegeven waar je op moet letten. Kom je er toch niet helemaal uit, wat we ons kunnen voorstellen, kom dan even langs in Xplora.

donderdag 26 januari 2012

Superzoekmachine komt er aan!

Een zoekmachine waarmee je, met één zoekactie, naast de Avanscatalogus, ook een groot aantal andere informatiebronnen van Xplora kunt doorzoeken. Hierbij kun je denken aan databanken met tijdschriftartikelen en e-books. Dat maakt informatie zoeken een stuk eenvoudiger.

Binnen Xplora is gezocht naar de meest geschikte zoekmachine. Bij dit project zijn medewerkers van Xplora, docenten en studenten betrokken. De uiteindelijke keuze is gevallen op SUMMON. Het zoeken hierin lijkt op zoeken in Google. SUMMON is al te zien bij Fontys Hogescholen (biep.nu) en bij de Erasmus Universiteit. De Technische Universiteit Eindhoven heeft inmiddels een SUMMON Try Out.

De test- en implementatiefase is nu aangebroken. Het streven is om in april te starten. Wordt vervolgd ....

zaterdag 7 januari 2012

PEDro goed gebruikt door Nederland

In de laatste nieuwsbrief van PEDro van 3 januari 2012 worden een aantal cijfers gepresenteerd over het gebruik van PEDro. De cijfers gaan over de inhoud van PEDro en het gebruik ervan.
(Nieuwsbrief is te lezen tot 6 februari 2012).

PEDro is in 2011 gebruikt om 1.773.294 klinische vragen te beantwoorden. Dit betekent een gemiddelde van 4.858 zoekopdrachten per dag. De gebruikers van PEDro zijn verspreid over 165 landen.
De top vijf van landen die PEDro het meest gebruiken: USA (17,2%), Australië (13,9%), Brazilië (12,1%), Nederland (5,1%) en Italië (4,2%).

Het gebruik van PEDro door Avans studenten fysiotherapie is hierin uiteraard meegenomen. En wat vinden de studenten dan in PEDro?


PEDro heeft op 3 januari 21.019 records. Hiervan zijn 16.734 randomised controlled trials (15.186 van deze rct's hebben een score op methodologische qualiteit volgens de PEDro schaal), 3.118 systematic reviews, 1.021 evidence-based clinical practice guidelines. 146 records zijn zowel een richtlijn als een systematische review. En dat alles op het gebied van fysiotherapie.