woensdag 28 maart 2012

Competenties EBP en informatievaardigheid van verpleegkundigen uit Singapore valt te verbeteren

Mokhtar, I.A., Majid, S., Foo, S., Zhang, X., Theng, Y.L., Chang, Y.K., Luyt, B.(2012). Evidence-based practice and related information literacy skills of nurses in Singapore : an exploratory study. Health Informatics Journal, 18(1), 12-25

Volgens dit kwantitatief onderzoek, uitgevoerd onder meer dan 300 verpleegkundigen in een groot overheidsziekenhuis in Singapore, valt er nog het e.e.a. te verbeteren aan het evidence-based handelen en de informatievaardigheid competenties.


powered by Fotopedia

Het resultaat van het onderzoek suggereert dat de verpleegkundigen gedrukte en persoonlijke informatiebronnen verkiezen boven elektronische informatie bronnen. De verpleegkundigen zochten niet proactief naar onderzoeken of evidence-based informatie. En eigenlijk verwachtten ze dat deze informatie hen werd aangereikt. De verpleegkundigen erkennen dat ze niet de vaardigheid hebben om onderzoeksinformatie te evalueren of effectief konden zoeken in elektronische bronnen naar evidence-based verpleegkundige literatuur. En een laatste uitkomst was nog dat meer dan 80% van de verpleegkundigen geen enkele training of opleiding had gehad in EBP.

Via deze link kan je het volledige artikel lezen (full-text beschikbaar via het netwerk van Avans): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22447874

Het lijkt mij logisch dat als 80% van de mensen niet getraind is, je niet kan verwachten dat de uitkomst van dit onderzoek anders zou zijn. EBP en informatievaardigheid vergt nl. oefening en tijd. Bij Avans krijgen de HBO-v studenten vanaf het eerste lesjaar onderwijs wat doorregen is van EBP. Informatievaardigheid is een kerncompetentie van de Avans student. Zowel tijdens de lessen als tijdens zoekinstructies (i.s.m. met Xplora) wordt hier aandacht aanbesteed.

Ik ben wel eens benieuwd hoe de resultaten van dit onderzoek zijn over een paar jaar, als er steeds meer EBP opgeleide studenten zich op de arbeidsmarkt bevinden. Hebben we ze goed genoeg opgeleid?

1 opmerking:

  1. EBP zal steeds vanzelfsprekender worden in de gezondheidszorg. Dat bleek wel uit het EBP-symposium in het Amphia ziekenhuis op 25 januari dit jaar!

    BeantwoordenVerwijderen