De afgelopen weken hebben veel hbov-studenten uitleg gekregen over het zoeken van wetenschappelijke literatuur in de databanken en andere (online) bronnen van Xplora. Lees de informatie nog eens na via het tabje 'Presentaties' bovenaan onze blog.
10 Tips voor wie het overzicht even kwijt is:
1. Neem de Xplora-website (xplora.avans.nl) als uitgangspunt
2. Weet je nog weinig over het onderwerp: zoek een boek of artikel via Kaluga. Vorm je een beeld van het onderwerp en schrijf zoektermen op.
3. Formuleer Engelse zoektermen bij elk onderdeel van je PICO. Denk aan synoniemen! Meer hierover: Zoektermen vertalen van het NL in het Engels
4. Beslis in welke databanken je gaat zoeken: gezondheidszorg-databanken en evt ook welzijnsdatabanken (als je een ggz-onderwerp hebt).
5. Check in ieder geval Engelstalige databanken PubMed, Cinahl en Cochrane en voor NL content SpringerLink en Invert. Als je niet meer weet hoe je hierin slim kunt zoeken, doe dan eerst een opdracht op onze blog.
6. Gebruik Kaluga of Google Scholar voor het vinden van de volledige tekst van een artikel: klik op de link naast de titelgegevens.
7. Gebruik de parelgroei-methode in Google Scholar om meer titels te vinden die lijken op een al door jou gevonden artikel. Klik op 'cited by' of 'geciteerd door' onder de titelgegevens. Dit zijn artikelen die later dan jouw artikel verschenen zijn en jouw artikel citeren. Grote kans dat ze over hetzelfde onderwerp gaan.
8. Voor APA-verwijzingen kun je op onze xplora-site terecht bij Zoeken en vinden> bronnen vermelden. Onderaan deze pagina staat de powerpoint van de APA-workshop. Gebruik evt de optie 'cite' of citeren uit Google Scholar en kies APA. Controleer deze nog wel zelf!
9. Hou je zoekacties bij! Zet in een Word of Excel-bestand: naam van de bron (pubmed, springer, kaluga etc.), zoekterm, combinatie van zoektermen (AND, OR), gevonden titels en relevante titels met een link naar de volledige tekst.
10. Stel evt nog een vraag aan ons of schrijf je in voor een workshop zoeken in medische databanken of Apa via de xplora-site.
Afbeelding: Universiteit Utrecht
Geen opmerkingen:
Een reactie posten