vrijdag 12 juni 2015

Literatuur zoeken - Case: voorlichting aan kinderen en ouders op de kinderafdeling over isolatie

Case:
Een HBOV-student zoekt literatuur over voorlichting aan kinderen en ouders over isolatie van kinderen op de kinderafdeling in een ziekenhuis. Vanwege infectiegevaar moeten kinderen soms in een aparte kamer ondergebracht worden, zodat ze andere kinderen niet kunnen besmetten. Hoe kun je als verpleegkundige kinderen en ouders hierover zo goed mogelijk informatie geven en begeleiden?

Deze vraag heeft twee aspecten:
1) voorlichting geven, communicatie met kinderen en ouders
2) informatie over isolatie van kinderen en in het bijzonder de ervaringen van kinderen met isolatie

Zoektermen en bronnen
Voor het eerste aspect is vooral gezocht in de Xplora-catalogus naar boeken over het communiceren met kinderen, gezondheidsvoorlichting etc. En in de databanken PubMed, Cinahl en Invert is gezocht op de termen gezondheidsvoorlichting, patient education, health education, soms in combinatie met child of children.

Voor het tweede aspect is gezocht op de termen isolatie, isolatieverpleging, isolatiekamers, isolation, isolation care, isolation room
In verpleegkundige databank CINAHL blijkt een trefwoord 'patient isolation' te bestaan. En deze term bleek de sleutel tot een aantal relevante artikelen.
Gezocht werd op 'patient isolation' als Cinahl Heading (= Cinahl trefwoord) en in het bijzonder als 'major concept'. Dat betekent dat het hoofdonderwerp van het artikel 'patient isolation' moet zijn. Dit leverde in combinatie met het woord 'children' en gefilterd op artikelen verschenen na 2005 o.a. het volgende artikel op:

Vervolgens is verder gezocht in databank PubMed met patient isolation als MeSH term ("patient isolation [MeSH] en daarna ontdekten we dat het aspect 'psychology' van 'patient isolation' eigenlijk de lading heel goed dekte ("patient isolation/psychology"[MeSH]. Na filtering op systematic review en review vonden we onderstaand artikel over hoe kinderen isolatie beleven. Het bleek een recent artikel (uit 2013), dus via de sneeuwbalmethode konden ook artikelen uit de literatuurlijst bij het artikel nog gebruikt worden. De full-text werd gevonden door de titel van het artikel in Kaluga te kopiëren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten