donderdag 19 maart 2015

Databank- en tijdschriftennieuws van Xplora

Sinds januari 2015 is er veel gebeurd op het gebied van tijdschriften en databanken.
Tijd om alles op een rij te zetten.

2 nieuwe tijdschrifttitels voor de fysiotherapeuten Sinds 1 januari 2015 heeft Xplora twee nieuwe online tijdschriften aangekocht:
- Archives of physical medicine and rehabilitation,
- JOSPT : Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy,
Beide titels zijn ook terug te vinden in Kaluga.

Update 11 mei 2015: Toegang tot de full-tekst weer mogelijk
Toegang tot de full-tekst van Cochrane Library tijdelijk niet mogelijk

De onderhandelingen over de toegang tot de Cochrane Library zijn in 2014 gestart en nog steeds niet afgerond. In de onderhandelingen worden wij vertegenwoordigd door Stichting SURF. Ondertussen is wel ons contract verlopen. We merken dat veel minor studenten last hebben van deze ontwikkelinge. We vinden het heel vervelend dat we jullie alleen de samenvattingen van de systematic reviews kunnen bieden, en een sporadisch vrij-toegankelijke review. Zodra de Cochrane Library weer toegankelijk is melden we dit.

BMJ Journals geannuleerd
Met ingang van 2015 is Xplora gestopt met de BMJ journals. Op basis van gebruikersstatistieken zagen we dat het gebruik van de BMJ titels niet in verhouding stond met de prijs. Toen de prijs voor 2015 nog verder werd verhoogd is besloten om er mee te stoppen. Veel BMJ journals zijn na het verstrijken van embargo's wisselend van 6 tot 18 maanden uiteindelijk wel toegankelijk.
Tijdschriften die jullie m.n. gebruikten waren:
- British Journal of Sports Medicine
- BMJ Quality & Safety
- Archives of disease in childhood

CINAHL uitgebreid met veel full-text
Door het wegvallen van BMJ journals hebben we het abonnement op de database CINAHL kunnen uitbreiden. We hebben nu full-tekst toegang tot bijna 600 tijdschriften (voorheen: 70). Ook is het nu mogelijk om met 4 gelijktijdige gebruikers in CINAHL te zoeken (voorheen: 1). De uitbreiding van full-tekst is goed te merken tijdens zoekacties.

Tijdschrift MGV is opgeheven
Sinds 2015 bestaat het tijdschrift MGV, het tijdschrift voor GGZ en verslavingszorg niet meer. De uitgever kreeg het niet voor elkaar rond om een rendabel blad uit te geven. Lees meer op de site van Trimbos.
Het digitale archief op www.mgvonline.nl zal tot mei 2017 beschikbaar zijn.

Tijdschrift voor psychomotorische kindertherapie en educatie online beschikbaar
Het tijdschrift voor psychomotorische kindertherapie en educatie verschijnt alleen nog maar online en niet meer op papier. Op de website http://www.nvpmkt.nl/vereniging_tijdschrift.html staan de nieuwste nummers. Nummers uit het archief zijn nog niet allemaal gedigitaliseerd. Daarom bewaren we in Xplora de oudere nummers nog even.

Tijdschrift voor ouderengeneeskunde online beschikbaar
Via http://www.verenso.nl/tijdschrift-voor-ouderengeneeskunde/ is het tijdschrift voor ouderengeneeskunde online beschikbaar. Nummers ouder dan 2010 zijn nog terug te vinden in de collectie van Springer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten