dinsdag 17 september 2019

Hoe vind je de full text van een artikel? Een stappenplan


Stap 1
Plak de titel van het artikel in Kaluga via https://xplora.avans.nl






Klik op ‘download PDF’ of 'online beschikbaar': als je het artikel wilt openen


Stap 2
Zie je het artikel niet terug in Kaluga of loopt de link dood als je op ‘naar fulltext’ klikt? Ga dan naar  Google Scholar via https://scholar.google.com.
Plak de titel in Google Scholar en klik op de link rechts van de titel. Deze link leidt vaak naar de fulltext (rechtstreeks of via Xplora).







Zie je geen FullText@Xplora? Pas dan je bibliotheeklinks aan via dit stappenplan: https://xplora.avans.nl/cursussen/google-scholar

Stap 3
Zie je geen link in Google Scholar, klik dan op de titel van het artikel. Kom je op een pagina waarop je moet inloggen of betalen, dan heb je géén gratis toegang en kun je alleen aan de fulltext van het artikel komen door het te kopen via Xplora (2,50), contact te zoeken met de auteur(s) van het artikel of rond te vragen in je netwerk (heb je vrienden die op een universiteit studeren?).


Stap 4
Sommige tijdschriften zetten hun oudere jaargangen op internet. Google op de naam of het ISSN-nummer van het tijdschrift, kies ‘archief’ of ‘vorige nummers’ op de website van het tijdschrift en kies het jaar waarin het artikel verschenen is.














Stap 5
Sommige (medische) tijdschriften komen na een bepaalde periode (half jaar/jaar) vrij beschikbaar via websites zoals Free Medical Journals of DOAJ (Directory of Open Access Journals).
Zoek op deze websites naar de naam van het tijdschrift waarin je artikel verschenen is (dus zoek NIET op de titel van het artikel zelf).







Stap 6
Informeer bij de auteur van het artikel of in je netwerk (vrienden of bekenden die bij een universiteit studeren of werken). Universiteiten hebben vaak toegang tot veel medische tijdschriften.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten