dinsdag 12 maart 2019

Wanneer je te weining resultaten vindt in een databank

Bij de balie merken we dat een databank soms ook als eerste bron wordt gebruikt voor de meer ‘achtergrond-vraagstukken’. Je vindt dan dat de hoeveelheid gevonden informatie tegenvalt wanneer je gezocht hebt in een databank. Wat kun je hieraan doen?

Als je een achtergrondvraag hebt, zoek je naar (algemene) kennis over een ziektebeeld, een aandoening, of een behandeling. Het betreft hier kennis die reeds verondersteld bekend is. Bijvoorbeeld: Hoe zorgen bepaalde factoren voor het ontstaan van spasticiteit na CVA? Die vraag kun je het beste beantwoorden met een goed pathologieboek over CVA.

Voor achtergrondvragen zijn (e)boeken hele goede informatiebronnen. Je vindt deze boeken door te zoeken in:
- De catalogus van Xplora, te gebruiken via de opzoekzuiltjes verspreid over de Avans gebouwen (alleen voor de papieren boeken)
- De Kaluga widget, te gebruiken via https://xplora.avans.nl (voor zowel papieren als e-boeken)

Andere catalogi die je kunt gebruiken zijn:
- De catalogus van de bibliotheek van de instelling waar je stage loopt, afstudeert of werkt.
- De catalogus van Nederland, Picarta
- De catalogus van de openbare bibliotheek via https://www.bibliotheek.nl

Andere bron voor digitale boeken :
- Google Books https://books.google.nl (type de titel van het gevonden boek in Kaluga in en kijk of we het (e)boek in Xplora hebben)

Afbeelding: versimpelde weergave van de levensloop van informatie: van idee, via discussie, naar artikel, naar boek

Tips:
1. In een bibliotheek staan de boeken over dezelfde onderwerpen bij elkaar op de plank. Het boek “Handboek diabetes mellitus” staat in rubriek 605.15, bij andere boeken over stofwisselingsziekten. Loop eens naar deze plank toe en blader door de boeken die daar staan.

2. Zoek niet te specifiek. In catalogi krijgen hoofdstukken in boeken vaak geen aparte trefwoorden. Bijv. het “Handboek diabetes mellitus” bevat een hoofdstuk over ‘medicatie bij diabetes’, maar dat vindt je niet op die termen. Je vindt het wel als je breder zoekt op ‘diabetes mellitus’ en bekijkt of het onderwerp ‘medicatie’ in de inhoudsopgave van het boek voorkomt.

3. Een E-boek is full-text doorzoekbaar. Hierdoor kun je gedetailleerder naar informatie in hoofdstukken zoeken. Nog niet alle boeken zijn als e-boek leverbaar, maar het e-boek-bezit van Xplora wordt wel steeds meer uitgebreid. Tot nu toe zal een zoektocht naar informatie nog tweeledig zijn: papier en digitaal.


Afbeelding: De Kaluga widget op xplora.avans.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten