dinsdag 10 september 2013

Hoe vind je de full-text van een artikel

Veel studenten lopen tegen dit punt aan: hoe kom ik aan de full-text van een artikel?
Vanuit Kaluga is de stap naar full-text niet moeilijk, maar de studenten van de AGZ zoeken al snel in gespecialiseerde databases en slaan Kaluga over.

Je hebt voor een opdracht in Pubmed, Cinahl of INVERT gezocht en hoe kom je vervolgens bij de volledige tekst van het artikel. Afhankelijk van je startpunt kan een van de onderstaande 10 opties je helpen. Heb je zelf nog andere opties bedacht, laat het ons weten, dan zetten we die er bij.

De opties zijn:
1. Als Xplora een abonnement op een (papieren) tijdschrift heeft, zijn de artikelen full-text in de kasten terug te vinden. In de Xplora catalogus zie je wat we in huis hebben.

2. Via Pubmed of CINAHL wordt automatisch doorgelinkt naar grotere uitgevers. Klik op het icoontje van de uitgever, rechtsboven in de hoek bij Pubmed om te zien of je het artikel kunt openen. Bij CINAHL is er een rode X met 'try me'. De toegang tot de artikelen wordt geregeld door onze afgesloten licenties.

3. Picarta, de catalogus van Nederland: via het tabblad “beschikbaar bij” zie je welke bibliotheek in Nederland het artikel in huis heeft. Soms is het rendabel om zelf naar deze bibliotheek te gaan en de artikelen daar te kopiëren of te scannen.

4. Is het een open access tijdschrift? Probeer dan eens via http://www.doaj.org

5. Via http://www.freemedicaljournals.com check je of het tijdschrift vrij toegankelijk op het internet is. Je kunt direct doorklikken naar de website en daar je artikel opzoeken.

6. Probeer de website van het tijdschrift. Misschien is er een online archief.

7. Artikelen buiten de licenties van Xplora kunnen tegen betaling van gemiddeld €6,50 - €11,00 worden aangevraagd. Deze optie is misschien minder geschikt voor het eerste of tweede studiejaar. Maar als je gaat afstuderen is het soms een uitkomst.

8. Maak gebruik van je eigen sociale netwerk om de artikelen, verspreid over Nederland, naar jou toe te laten komen.

9. Mondige studenten proberen contact te zoeken met de auteur van het artikel en vragen beleefd/vriendelijk/netjes om een kopie van zijn/haar artikel. Dit is een gunst van de auteur, geen verplichting.

10. Google: Je kunt proberen een full-text versie via Google op te zoeken. Soms heeft een auteur zijn werk op zijn website staan en pluk je het er zo vanaf. Gebruik voor een gerichte zoekactie de aanhalingstekens om de "titel van het artikel". Maak desnoods gebruik van de geavanceerde zoekopties in Google door bijvoorbeeld een filetype op te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten