woensdag 24 april 2013

Hou je vakliteratuur bij via JournalTOCs en andere tools !

De site Journaltocs biedt een gemakkelijke manier om je electronisch te abonneren op de inhoudsopgaven van tijdschriften via e-mail of RSS. Zo kun je je vakliteratuur bijhouden, ook straks als je al afgestudeerd bent.


JournalTOCs is is de grootste doorzoekbare collectie van inhoudsopgaven (=table of contents = tocs) van wetenschappelijke tijdschriften. Het bevat metadata (auteur, titel etc.) van inhoudsopgaven van meer van 21,790 tijdschriften (van 1723 uitgevers).
Het zijn tijdschriften die ook in de databanken van Xplora voorkomen (Sage, Elsevier, Wiley, Springer, Kluwer/LWW). Zelfs de Nederlandse titels van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum staan erbij.

Hoe werkt het?
Je maakt een account aan en zoekt de naam van een tijdschrift op www.journaltocs.ac.uk. Je kiest of je via e-mail of RSS op de hoogte gehouden wilt worden van een nieuwe aflevering van het tijdschrift.
E-mail ontvangen = het hokje voor de titel aanvinken
RSS = op de naam van het tijdschrift klikken en daarna met de rechtermuisknop op het oranje RSS-icoontje de link kopiëren (copy shortcut) en plakken in je RSS-reader.


Bron: www.journaltocs.ac.uk

Andere manieren om bij te blijven:

* Ook een manier om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op jouw vakgebied is bijv. via
sites zoals Nursing, TVZ, NPi etc. , je kunt je abonneren op online nieuwsbrieven (via e-mail)

* Je kunt je ook abonneren op email-alerts of RSS-feeds van tijdschriften via de Xplora-databanken. Open een databank (bijv. Sciencedirect), zoek een tijdschrifttitel op of browse door de titels. Open een titel en kies voor:
* Via MyNCBI in PubMed kun je een specifieke zoekactie opslaan.
Je kunt vervolgens dagelijks, wekelijks of maandelijks geattendeerd worden op nieuwe artikelen die aan jouw zoekvraag voldoen.

 * Via Delicious of Diigo kun je websites bewaren & delen en je abonneren op verzamelingen van anderen.

* Via Zotero (vergelijkbaar met Refworks) kun je literatuurrefenties opslaan & delen en literatuurverzamelingen van vakgenoten bekijken.

Zie ook: Laat informatie jou vinden : op de hoogte blijven via Google Reader


Geen opmerkingen:

Een reactie posten