dinsdag 26 februari 2013

Laat informatie jou vinden: op de hoogte blijven via Google Reader


Check je ook dagelijks je favoriete blog of website om te kijken of er iets nieuws op staat? Dat kan ook anders! Nieuwe berichten komen voortaan naar jou toe als je gebruik maakt van RSS-feeds in bijvoorbeeld Google Reader. Dat klinkt ingewikkeld, maar in een paar eenvoudige stappen bespaar je jezelf dagelijks veel tijd.

Stap 1: Ga naar Google Reader

Stap 2: Log in met een Google-account

Je hebt nu een “lege” Google Reader die ongeduldig wacht tot jij gaat vertellen welke weblogs of websites je wilt volgen. De volgende stap is dan ook het “abonneren” op nieuwe berichten.

Stap 3: Klik op in het menu aan de linkerkant op

Stap 4: In het zoekvenster typ je de naam van de weblog of website. Bijvoorbeeld die van dit weblog.







Stap 5: Bevestig je abonnement met

Herhaal deze stappen voor andere blogs, bijvoorbeeld die van collega-verpleegkundigen.

Klaar! Je hoeft nu alleen maar in te loggen bij Google Reader om in één oogopslag nieuwe blog- en nieuwsberichten te zien.


Automatisch nieuwsberichten ontvangen
Er is nog een manier om je te abonneren op RSS-feeds. Misschien zijn ze je wel eens opgevallen, deze kleine oranje pictogrammen: RSS-iconen.

Als je op deze pictogrammen klikt krijg je in de meeste gevallen een webadres te zien. Als je dit adres kopieert in het zoekvenster van stap 4 ben je ook geabonneerd. Net zo makkelijk dus!



Automatisch zoekresultaten ontvangen
En dan zijn RSS-feeds te gebruiken voor nog een praktische toepassing: laat ook zoekresultaten uit medische databanken naar jou toe komen.

Als docent of afstudeerder ben je waarschijnlijk langer met een onderwerp bezig. In de eerste fase van je onderzoek of opdracht doe je een uitgebreid literatuuronderzoek in de verschillende medische databanken. Misschien vraag je je een tijd later wel eens af of er ondertussen een nieuw artikel is verschenen over jouw onderwerp? Dit is met Google Reader en RSS-feeds eenvoudig na te gaan: je kan nieuwe resultaten van een zoekactie naar je toe laten sturen. Je hoeft dus niet dagelijks naar de verschillende databanken om steeds dezelfde zoekactie in te voeren. Ook dit werkt eenvoudig:

Stap 6: Je voert een zoekactie uit in een databank, bijvoorbeeld PubMed, Cinahl  of SpringerLink.


Stap 7: Bij de resultaten staat ergens een RSS-icoon. Soms duidelijk zichtbaar, maar soms ook niet. Zie onderstaande voorbeelden van zoekresultaten.


Stap 8: Klik op het RSS-icoon voor de link die nodig is om je te abonneren. Soms moet je met je rechtermuisknop klikken en dan via Copy link address het adres selecteren.

Stap 9: Open Google Reader en herhaal stap 3 tot en met 5.

Klaar! Je zoekactie is nu als abonnement opgenomen
Vanaf nu ontvang je bij ieder nieuw artikel dat voldoet aan jouw zoekvraag een berichtje in Google Reader. Is je onderzoek afgelopen, dan kun je het abonnement weer eenvoudig opzeggen.

Voor hulp bij het instellen van Google Reader en RSS-feeds kun je natuurlijk altijd even langskomen bij de informatiebalie van Xplora, een mailtje sturen aan xplora@avans.nl of tussen 11u en 15u een chatberichtje sturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten