maandag 21 november 2011

Waar vind je ook al weer richtlijnen?


Begin je zoekactie naar literatuur altijd eerst met het zoeken van een richtlijn!
Aanbevelingen in de richtlijnen worden zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd (evidence based). Realiseer je wel dat richtlijnen tijdgebonden zijn en evt aangevuld moeten worden met recente(re) artikelen.

Er zijn heel wat sites waarop je goede gezondheidszorg-richtlijnen vindt:

* www.artsennet.nl (per onderwerp en per organisatie)
Artsennet is een grote onafhankelijke medische portal waarbij verschillende belangenverenigingen en medische organisaties zijn aangesloten.

* www.cbo.nl
Het CBO is een Nederlands kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg dat in samenwerking met andere organisaties richtlijnen ontwikkelt.

* www.levv.nl
Hoewel het LEVV inmiddels onderdeel is van de beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), is de Databank Richtlijnen nog te raadplegen op deze site.
Eenmalig registreren is nodig voor deze databank.

* www.verpleegplannen.nl
Verzameling downloadbare richtlijnen, protocollen etc. voor verpleegkundigen.

* www.wip.nl (kijk onder 'documentatie' - 'onderwerpen').
De Stichting Werkgroep Infectie Preventie (WIP) is een samenwerkingsverband van drie wetenschappelijke verenigingen op het gebied van infectiepreventie en ziekenhuishygiëne. WIP maakt richtlijnen op het gebied van infectiepreventie voor de gezondheidszorg.

* www.oncoline.nl
Dit is een site van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKN) en bevat een overzicht van regionale en landelijke richtlijnen m.b.t. oncologische zorg.

* www.kwaliteitskoepel.nl
De Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten i.o. is het samenwerkingsverband van de 29 medisch specialistische wetenschappelijke verenigingen en de Orde van Medisch Specialisten. De site bevat een overzicht van richtlijnen.

* www.guideline.gov
Een Amerikaanse site: National Guideline Clearinghouse™ (NGC), a public resource for evidence-based clinical practice guidelines

* www.tripdatabase.com
TRIP Database is een zoekmachine die zoekt in andere databanken (zoals Cochrane, PubMed, Clinical Evidence etc.) op zoek naar de best beschikbare 'evidence'. In kleur wordt het verschil in 'evidence' aangegeven: bijv. groen staat voor protocollen, richtlijnen, systematic reviews.
Een aantal artikelen is full-text te bekijken, omdat we daar als Xplora een abonnement op hebben of omdat ze gratis beschikbaar zijn.

[bron foto: www.levv.nl]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten