woensdag 27 maart 2013

Bijhouden van het zoekproces: Raak je zoekresultaten niet kwijt!

Een studente HBO-V komt met een bedrukt gezicht naar de informatiebalie. Er is “iets” niet goed met haar Word-document. Een dag eerder heeft ze hard gewerkt aan een opdracht: een PICO opgesteld, zoektermen bedacht en verschillende bronnen doorzocht. Vandaag wil ze verder met het selecteren, beoordelen en verwerken van de gevonden informatie. Maar… haar zoekresultaten zijn verdwenen!
Van de boeken en artikelen die ze gisteren heeft gevonden in verschillende catalogi en databanken heeft ze webadressen gekopieerd in een Word-document. Deze links leveren een dag later echter niets anders op dan foutmeldingen. Helaas moet ik haar teleurstellen: het ligt niet aan haar Word-document… Deze links zijn alleen geldig tijdens de zoeksessie en na het uitloggen of afsluiten van je computer worden het dode links.


Tijdens de instructies in het eerste jaar leer je om je zoekproces bij te houden. Wat betekent dit praktisch? Noteer je zoekwoorden, noteer de bronnen waarin je zoekt én noteer van mogelijk relevante zoekresultaten in ieder geval de auteur, de titel (in geval van een tijdschriftartikel ook van het tijdschrift) en het jaartal. Met deze drie ingrediënten kan je zo goed als zeker het boek of artikel weer terugvinden.

Gelukkig hebben de meeste catalogi en databanken tegenwoordige slimme hulpmiddelen om titels te bewaren of zelfs om titels te verzenden naar een e-mailadres.

Enkele voorbeelden:

Cinahl (rechts van het zoekresultaat)
Cochrane (rechts van het zoekresultaat)
Invert (boven de zoekbalk)
PubMed (onder de zoekbalk)
ScienceDirect (rechts van het zoekresultaat)
 

Kaluga (rechts van het zoekresultaat)
Catalogus (links van zoekresultaat)

En hoe het is afgelopen met de studente aan de informatiebalie? Ze kon de eerste stappen van haar zoekproces gewoon weer opnieuw doen… Leer van deze studente en neem de tijd om je zoekresultaten goed te documenteren en op te slaan!