woensdag 22 mei 2013

Waar vind je filmpjes over gezondheidszorg?

Een instructiefilmpje met oefeningen, een screencast over de werking van Word, een filmpje van een verpleegkundige handeling, een open educational resource. Het belang van filmpjes (video's) wordt steeds groter voor het gezondheidszorgonderwijs, maar ook in de uitoefening van je beroep.

Maar waar vind je al deze filmpjes?
In dit blogbericht zetten we een aantal bronnen op een rij:

Youtube is voor de meesten de bekendste bron. Nadeel is dat je vaak teveel resultaten krijgt en niet zo goed kunt selecteren. Maar wist je dat (na je 1e zoekactie) kunt filteren en sorteren?Vimeo is een videowebsite waar gebruikers filmpjes kunnen uploaden, delen en bekijken. Minder bekend, maar een goed alternatief voor Youtube.


Xplora biedt in haar overzicht met databanken de bronnen Video Arts en TFC aan:

Video Arts
Met titels zoals
- omgaan met agressie
- klachten en de klant
- zelfverzekerd presenteren


TFC

Hierin vind je o.a. filmpjes over
- lichaamstaal op het werk
- Feedback geven
- Leiding (weg)geven

Maar vergeet niet om ook eens op zoek te gaan naar filmpjes in de catalogus van Xplora. Xplora koopt dvd's over allerlei onderwerpen en neemt voor een aantal academies tv-programma's op dvd op. Via 'geavanceerd zoeken' kun je filteren op 'audiovisueel'.

Uitzending Gemist is het 'online videoportaal' van de Nederlandse Publieke Omroep. Je kunt er eerder uitgezonden televisieprogramma's terugkijken. Onder het thema 'opinie en achtergronden' vind je programma's als Zembla en Tegenlicht die regelmatig aandacht besteden aan de (misstanden in) gezondheidszorg.

Om gerichter te zoeken naar filmpjes/video op internet kun je ook speciale video-zoekmachines gebruiken zoals bijv. Blinkx of Google Video.

Maar kijk ook nog eens op gespecialiseerde sites zoals:
TED (korte filmpjes door (ervarings)deskundigen over allerlei onderwerpen)
MedTube (medische filmpjes)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten