vrijdag 25 januari 2013

Google scholar wordt enige bron voor literatuurzoeken, not!

Tien dagen geleden las ik een artikel met de vraag of de dekking van google scholar voldoende was om als enige bron te gebruiken voor het maken van systematic reviews. En de conclusie was: ja.

Het artikel is verschenen in: BMD Medical informatics and decision making, 2013, Jan 9;13(1);7 en heeft als titel: Is the coverage of google scholar enough to be used alone for systematic reviews.
De auteurs hebben van 29 systematic review onderzocht dat alle artikelen die in de literatuurverwijzingen genoemd zijn, terug te vinden zijn in google scholar (GS).

Ineens zat ik rechtop achter mijn bureau. Mijn ogen gefixeert op de conclusie.
Zou de AGZ student niet meer hoeven zoeken in Pubmed, CINAHL, Cochrane, of TRIP? Zou het EBP-en vanaf nu alleen nog met Google gaan?
Ik kon het niet geloven dat Google scholar zó wetenschappelijk te werk kon gaan. Mijn ervaring was nl. anders. Maar het stond er. Zwart op wit.

We zijn nu tien dagen verder en gelukkig zijn er wereldwijd geluiden van vakgenoten die een tegengeluid laten horen. Ik kan het zelf niet beter verwoorden. Lees daarom mee:

http://etechlib.wordpress.com/2013/01/23/whats-wrong-with-google-scholar-for-systematic-reviews/

http://ilk21.wordpress.com/2013/01/24/google-scholar-for-systematic-reviews-hmmmm/

Wetenschap beoefenen is toch meer dan je informatie een beetje bij elkaar googlen. Ben je het daarmee eens?
Systematic!!!

donderdag 24 januari 2013

Verpleegkunde student wordt YouTube-hit

Student verpleegkunde Jeroen Vissers maakt al geruime tijd fitnessvideo's waarin hij fitnessoefeningen demonstreert en tips geeft over voeding en beweging. De video's zijn te bekijken op YouTube en zijn populair.
Eind vorig jaar kreeg hij een telefoontje van Google met de vraag of hij een week lang getraind wilde worden door YouTube in Londen. Hij bleek uitverkoren als winnaar van de NextUp-competitie, samen met 24 andere Europese YouTube-talenten. Google wil hun stimuleren carrière te maken via YouTube.

Google is een jaar geleden een ander algoritme gaan gebruiken om de populariteit van video's te meten. Ze kijken niet meer welke video's het meest worden aangeklikt, maar of een video tot het eind bekeken wordt. Dat zijn namelijk de echt goede video's. Daarom werd Jeroen benaderd.

De YouTube-held is drie jaar geleden begonnen met zijn filmpjes. Hij bekeek wel eens sportfilmpjes op de site, en besloot het ook zelf eens te proberen. Zijn doel is om met zijn kanaal Jerome Fitness mensen te inspireren om gezonder te leven. Met zijn persoonlijke verhalen (in het Engels) legt hij miljoenen kijkers uit hoe ze het beste hun lichaam kunnen 'onderhouden'. Vissers studeert nog verpleegkunde aan Avans Hogeschool, maar hij zou ook wel zijn beroep willen maken van het geven van fitnessinstructies.

 
Meer informatie:Bron: Computeridee nr. 3 (15-29 januari 2013); p. 64

maandag 14 januari 2013

Zoektip: Google Scholar toont full text bij Avans


Gebruik je wel eens Google Scholar om artikelen te vinden? In dit wetenschappelijke broertje van Google kan je op de Google-manier zoeken naar wetenschappelijke artikelen, proefschriften, (delen van) boeken en samenvattingen.

Xplora heeft het vinden van full text met Google Scholar makkelijker gemaakt. Het enig wat je moet doen is aan Google Scholar vertellen dat je toegang hebt tot de databanken van Avans Hogeschool. Met elke nieuwe zoekactie wordt dan getoond welke artikelen jij gratis én full text kunt raadplegen.

Met de volgende vijf stappen laat je Scholar weten tot welke databanken je toegang hebt:


Stap 1: Ga naar http://scholar.google.nl

Stap 2: Klik op rechtsboven op 


Stap 3: Kies in het menu aan de linkerkant voor Bibliotheeklinks / Library links


Stap 4: Type in de zoekbalk “Avans”, er verschijnt dan het volgende scherm
Stap 5: Vink Avans Hogeschool aan en klik op 
 

Nu kan je je zoekactie uitvoeren: als één van de resultaten full text beschikbaar is in één van onze databanken komt er een melding rechts van het resultaat: Full-Text @ Xplora.

Een klik op het resultaat of op Full-Text @ Xplora leid je direct naar de juiste databank.