woensdag 23 maart 2011

standaarden en criteria


Voor de major MGZ moeten studenten verpleegkunde in Xplora op zoek naar 'instrumenten die de kwaliteit van verpleegkundige zorg meten'. Er moeten standaarden en criteria geformuleerd worden op basis van praktijkkennis en literatuur.
Standaarden zijn algemene uitspraken over de wenselijkheid. Criteria zijn meetbare elementen van de standaard.

Onder andere deze titels zijn te gebruiken om standaarden en criteria te formuleren:

Bekker, J.M.A. de, Eliens, A.M., Haan, J.H. de, e.a. (2010). Kwaliteitszorg en patiëntveiligheid. Dwingeloo: Kavanah.
In Xplora aanwezig: 613.3 KWAL

Grol, R. en Wensing, M. (2006). Implementatie, effectieve verbetering van de patiëntenzorg. Maarssen: Elsevier.
In Xplora aanwezig: 601.512 IMPL

Verbeek, G. (2004). Het spel van kwaliteit en zorg. Maarssen: Elsevier
In Xplora aanwezig: 601.512 VERB

woensdag 16 maart 2011

Open access voor verpleegkundigen


Hoe vaak gebeurt het niet dat je na lang (literatuur) zoeken een geschikt artikel gevonden hebt, maar niet bij de full-text versie hiervan kunt komen?
Waarschijnlijk regelmatig, want veel onderzoeksartikelen verschijnen in tijdschriften die alleen na betaling te raadplegen zijn.
Hierin kan open access verandering brengen.

Volgens de algemene principes van Open Access geeft de auteur toestemming aan iedereen die belangstelling heeft om een werk te downloaden en te lezen. W.b.t. kopiëren en verspreiden zijn er verschillen tussen bronnen, maar meestal zijn kopieën voor privégebruik toegestaan.De auteur moet wel altijd vermeld worden.

Open Access is momenteel erg in de belangstelling en niet alleen in de wetenschappelijke wereld, maar ook in het HBO.

Nog maar een fractie van alle tijdschriften en bronnen is open access, maar gelukkig worden dit er steeds meer. Zo is bijv. de HBO-Kennisbank een open access-bron, maar ook Narcis (met Nederlands onderzoek) of het internationale DOAJ (directory of open access journals).

Op www.hbo-verpleegkunde.nl is een aantal open access bronnen bij elkaar gezet die verpleegkundigen goed van pas kunnen komen. Allemaal gratis en full-text. Maak er gebruik van!

Foto: Gideon Burton (Flickr.com)

dinsdag 15 maart 2011

Gebruik het goede trefwoord: stethoscopes of auscultation


Vandaag opnieuw de ervaring dat het gebruikte zoekwoord bepalend is voor het zoekresultaat.

Artikelen over het luisteren met een stethoscoop naar maaggeluiden (in verband met de correcte plaatsing van een maagsonde) zou ik in eerste instantie zoeken op o.a. het woord stethoscoop. Maar hiermee vond ik niks.

Het trefwoord auscultation is hier de gebruikte zoekterm.
Volgens het woordenboek geneeskunde E-N/N-E, wordt het beluisteren met instrument vertaald als mediate ausculation. Het beluisteren zonder instrument is direct, of immediate ausculation.

Hoe ben ik daar achter gekomen? Via google scholar, en pubmed.
Eerst in Google scholar de zelf bedachte zoektermen ingetypt. Een van de eerste artikelen zag er veel belovend uit. Dit artikel heb ik vervolgens opgezocht in Pubmed en daar heb ik gekeken welke trefwoorden er aan gekoppeld waren. Met deze trefwoorden ben ik vervolgens verder gaan zoeken in Pubmed en Cinahl
Plaatje afkomstig van http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stethoscoop.jpg

Google's page ranking: automatisch én handmatig


Sinds het begin van maart gebruikt Google een ander algoritme om de zoekresultaten te ordenen. Sites die alleen informatie kopiëren van andere websites (‘content farms’) of sites die simpelweg minder relevant zijn, eindigen door de aanpassingen lager in de zoekresultaten. Sites met originele, oorspronkelijke informatie en sites met veel relevante informatie krijgen hierdoor een hogere positie op Google’s resultaatspagina.
Meer dan 10 procent van alle zoekopdrachten wordt hierdoor beïnvloed.

Aldus http://www.solv.nl/weblog/nieuw-zoekalgoritme-google-kan-leiden-tot-problemen/17882

Maar dat is niet het enige nieuws onder de zon. Volgens deze blog http://webwereld.nl/nieuws/106006/google--wij-manipuleren-zoekresultaten.html past Google de zoekalgoritmes ook nog eens handmatig aan. Sites die door het algoritme negatief beïnvloed worden terwijl dat niet de bedoeling is, worden zo geholpen aan een plek in de ranking.

Eerder heeft Google altijd ontkent de zoekresultaten handmatig te beïnvloeden. Omdat dit riekt naar bevoordelen van sites en het wegdrukken van concurrenten sites. En dat mag niet volgens de antitrust wetgeving.

Google is onpartijdig, maar ook een commercieel bedrijf.