woensdag 16 maart 2011

Open access voor verpleegkundigen


Hoe vaak gebeurt het niet dat je na lang (literatuur) zoeken een geschikt artikel gevonden hebt, maar niet bij de full-text versie hiervan kunt komen?
Waarschijnlijk regelmatig, want veel onderzoeksartikelen verschijnen in tijdschriften die alleen na betaling te raadplegen zijn.
Hierin kan open access verandering brengen.

Volgens de algemene principes van Open Access geeft de auteur toestemming aan iedereen die belangstelling heeft om een werk te downloaden en te lezen. W.b.t. kopiëren en verspreiden zijn er verschillen tussen bronnen, maar meestal zijn kopieën voor privégebruik toegestaan.De auteur moet wel altijd vermeld worden.

Open Access is momenteel erg in de belangstelling en niet alleen in de wetenschappelijke wereld, maar ook in het HBO.

Nog maar een fractie van alle tijdschriften en bronnen is open access, maar gelukkig worden dit er steeds meer. Zo is bijv. de HBO-Kennisbank een open access-bron, maar ook Narcis (met Nederlands onderzoek) of het internationale DOAJ (directory of open access journals).

Op www.hbo-verpleegkunde.nl is een aantal open access bronnen bij elkaar gezet die verpleegkundigen goed van pas kunnen komen. Allemaal gratis en full-text. Maak er gebruik van!

Foto: Gideon Burton (Flickr.com)

1 opmerking:

  1. Er is nu ook een Open Access tijdschrift voor verpleegkundigen; Verpleegkundig Diarium.

    Zie http://www.hbo-verpleegkunde.nl/wp/diarium/

    Het eerste artikel is een oproep aan auteurs... hopelijk volgen snel inhoudelijke artikelen.

    BeantwoordenVerwijderen