maandag 30 augustus 2010

EBP informatie over lichamelijke aandoeningen op het web

Over medische onderwerpen is heel snel algemene evidence based informatie te vinden op de website van NHS Clinical knowledge summaries, http://www.cks.nhs.uk/.

De aandoeningen zijn gerangschikt maar klinische specialiteit, op alfabet of gewoon in een lijst. De topics worden behandeld in een aantal rubrieken, bijv. background information, management, evidence, drugs in this topic, leaflets for patients. Per topic kunnen de rubrieken uitgebreider zijn.

De verantwoordelijke voor de website is NHS Clinical Knowledge Summaries. Zij komen uit de hoek van het National Institute of Health and Clinical Excellence. Zij zijn een betrouwbare bron voor evidence-based informatie en praktische kennis over de algemene aandoeningen die voorkomen in de eerstelijnszorg.

Gratis registratie is vereist om de website te kunnen gebruiken.

dinsdag 24 augustus 2010

Toch maar Google en UptoDate gebruiken i.p.v. Pubmed?

Volgens onderstaand artikel is er een grotere kans dat je met Google en UptoDate een klinische vraag correct beantwoord, ten opzichte van Pubmed.

Thiele RH, Poiro NC, Scalzo DC, Nemergut, EC
Speed, accuracy, and confidence in Google, Ovid, PubMed, and UpToDate: results of a randomised trial
Postgrad Med J 2010;86:459-465

In deze studie werden arsten en studenten gevraagd om vier vragen te beantwoorden op het gebied van anesthesie en critical care. De vragen moesten binnen 5 minuten worden beantwoord. Hierbij mocht men naar eigen inzicht gebruik maken van Google, UptoDate, Ovid of PubMed. Na 1-3 weken werden de gebruikers gerandomiseerd om slechts één van deze zoekmachines te gebruiken bij het beantwoorden van 8 klinische vragen. Van deze 8 vragen waren er 4 dezelfde als bij het eerdere experiment. Gebleken is dat de gebruikers die van Google en UptoDate bij het beantwoorden van de vraag gebruik maakten een grotere kans hadden om de vraag correct te beantwoorden vergeleken met hen die PubMed hadden gebruikt. Het beantwoorden van de klinische vragen duurde bij Google en UptoDate korter dan bij het gebruik van PubMed.
(Bron: http://debibliotheker.wordpress.com/2010/08/20/nieuwe-publicaties/)

maandag 23 augustus 2010

Gratis artikelen met open access

De uitgeverij Biomed Central geeft al tien jaar open access tijdschriften uit. Meer dan 200 titels zitten er in hun pakket.
De artikelen uit biomedische tijdschriften kunnen op hun eigen website doorzocht worden, maar ze hebben het nog makkelijker voor ons gemaakt. Via de databank Pubmed zijn de artikelen ook terug te vinden. Dat is handig. Hoef je maar op 1 plaats te zoeken naar artikelen over je onderwerp.

Begin 2011 start een andere uitgever (SpringerOpen) ook met open access tijdschriften. Om precies te zijn 12, nl.:

Planetary Science
Global Energy
Journal of Mathematical Neuroscience
Health Economics Review
Journal of Mathematics in Industry
Journal of Remanufacturing
Environmental Sciences Europe
Security and Intelligence Informatics
Applied Microbiology and Biotechnology Express
Bulletin of Mathematical Sciences
Gold Bulletin
Psychology and Well-Being Research

Het is nog niet bekend of de artikelen uit deze tijdschriften via andere databanken doorzocht kunnen worden, bijv. Pubmed of SpringerLink.

Een overzicht van open access tijdschriften vind je op http://www.doaj.org