dinsdag 14 december 2010

'Student verruilt bieb voor Google'


Studenten harken veel te vaak werkstukken bij elkaar via zoekprogramma’s als Google, is te lezen in het recente nummer van het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Cultural Studies.(1)
Volgens één van de auteurs van dit artikel, José van Dijck (hoogleraar media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam) leven we in een gemakscultuur: alles moet met een druk op de knop te bereiken zijn en wat je daarmee niet vindt, bestaat niet.
Het zoekgedrag van studenten is onderzocht en het blijkt dat studenten alleen de eerste tien resultaten van een zoekactie bekijken en niet kritisch zijn t.a.v. de betrouwbaarheid van bepaalde bronnen. Google is niet langer een aanvulling op wetenschappelijke bibliotheken, het is nu andersom.
(Bron: Trouw, maandag 29 november ; p. 7)

In het artikel betogen de auteurs dat zoekmachines (en Google Scholar in het bijzonder) belangrijke co-producenten van wetenschappelijke kennis zijn geworden. Ze pleiten daarom voor training in informatievaardigheid, waarbij studenten wordt geleerd hoe (de rankingsystemen in) zoekmachines werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten